Thibaud Boudignon
Knivskarp chenin blanc fra kompromisløs "terroirist"
Thibaud Boudignon er en af ​​de mest spændende, nye vinproducenter i Loiredalen. Med base i Savennières og Anjou dyrker han små parceller af chenin blanc og cabernet franc. Som del af en ny generation af vinproducenter i Loire søger Thibaud med stor ihærdighed at lave ærlige vine, med præcision og sjæl, der udtrykker områdets ånd.
Thibaud kommer oprindeligt fra Bordeaux, men arbejdede i starten af årtusindet hos Philippe Charlopin i Gevrey-Chambertin, hvorefter han kom til Loire i 2007 som vinmager hos Château Soucherie i Côteau du Layon. Her omlagde han til streng økologisk drift i vinmarkerne, hvilket sammen med hans evner i kælderen forbedrede vinene markant på det i forvejen anerkendte domæne.
I 2009 begyndte han at producere vin i eget navn fra ca. 3,5 hektar i hjertet af Anjou og Savennières. Produktionen har fra starten været økologisk; det ser Thibaud som helt afgørende for kvaliteten af druematerialet, og han bruger derfor hovedparten af sin tid i vinmarkerne med henblik på at sikre så sunde vækstbetingelser for stokkene som muligt.
Thibaud er blandt de sidste til at høste med henblik på at opnå optimal modenhed, og når tidspunktet er inde, beskæftiger han mere end 30 folk i marken for at få de håndhøstede druer i hus hurtigst muligt. Udbytterne er lave og et godt stykke under AOP reglerne. Inden vinificering sorteres druerne, så kun den bedste kvalitet indgår i den færdige vin.
Druerne presses meget forsigtigt parcel for parcel, inden de med tyngdekraften som hjælp tappes på ståltanke. Beslutning om cuvéer og vinificering træffes først derefter. Thibaud bruger kun naturgær og modner vinene ca. 12 måneder på en blanding af ståltanke og egetræsfade, som spænder fra 300 til 600 liter. De hvide vine gennemgår ikke malolaktisk gæring. Resultatet er vine med slående renhed, dybde og intensitet, som kan lagre længe.
Domænet producerer følgende vine:
Rosé de Loire: Primært cabernet franc, med lidt grolleau og gamay, fra 40 år gamle vinstokke, dyrket på grå skifer, rhyolit og sand. Ingen malolaktisk gæring.
Anjou Blanc: 100% chenin blanc. Fra 2 parceller i Anjou. 40 år gamle stokke i grå skifer og rhyolit
Anjou Blanc A François(e): 100% chenin blanc. Fra en enkelt parcel med 40 år gamle vinstokke i St-Lambert-du-Lattay, i jordarter af grå skifer og rhyolit. Opkaldt efter forældrene François og Françoise
Savennières Les Fougerais: 100% chenin blanc. Fra hjertet af Savennières nær La Roche aux Moines og La Coulée de Serrant; 50 år gamle vinstokke i grå skifer og rhyolit.
Savennières La Vigne Cendrée: Parcel på lille bjergskråning med lilla skifer , granit og ler. Sydlig eksponering. 2000 fl.
Savennières Le Clos de Frémine: 100% chenin blanc. Parcel bag muren i "Clos de la Hutte". Sand og grus, der giver finesse. 5000 fl.
Savennières Clos de la Hutte: 100% chenin blanc. Dette ”clos” ligger i kommunen la Pososnniere og er et gammelt religiøst område på 7 ha, hvoraf 2,6 er plantet med vinstokke. Thibaud ejer ½ ha. 5 forskellige sorter af Chenin blev plantet sammen for bedst at udtrykke intensiteten og det særegne ved dette specielle sted. Unge stokke. 1000 fl.