Maxime Crotet
Når Bourgogne (også) er på udkig i andre regioner
Maxime Crotet, Beaune
Maxime Crotet er hjemmehørende i Beaune og blev allerede som ung interesseret i mad og vin. Han startede sin karriere hos naturvinslegenden Frederic Cossard på Domaine de Chassorney i Saint Romain og arbejdede sig op til at være Cossards højre hånd i kælderen. I løbet af sine otte år hos Cossard blev Maxime tilhænger af naturvinstilgangen og lancerede i 2021 sit eget naturvinsprojekt i hjembyen Beaune.
Uden egne vinmarker kunne timingen for Maxime næppe have været værre. De omfattende tab i Bourgogne i 2021-årgangen gjorde det umuligt for Maxime at arbejde med ligesindede i det burgundiske terroirs. Han var tvunget til at tilpasse sig og henvendte sig til kontakter i andre regioner, herunder Beaujolais, Alsace, Jura og Vaucluse i det sydlige Rhône. Her købte han gamay, pinot noir, poulsard, trousseau, chardonnay, savagnin, grenache og carignan, som han selv høstede og vinificerede i sin kælder i Beaune.
Maximes første årgange skabte et mangfoldigt udvalg af vilde og levende vine, der bragte ham ned ad en anden sti, end han havde forestillet sig, men som ikke desto mindre bidrog til at etablere en identitet for hans spirende projekt. Og vinene blev hurtigt udsolgt.
Ligesom sin mentor søger Maxime at vinificere så naturligt som muligt uden tilsætningsstoffer, medmindre det er absolut nødvendigt. Det betyder, at der ikke er tilsat gær, enzymer eller SO2 under vinifikationen. Vinene gæres i små tanke, og hældes derefter på små, neutrale fade i 8-10 måneder afhængig af vinen. De røde gæres alle uden afstilkning, med lidt kulsyrepåvirkning for at fremhæve frugten. Ved aftapning tilsættes en lille smule svovl for at stabilisere vinene, som eksporteres vidt og bredt, men Maxime holder sig også her på et absolut minimum.
Resultatet er smukke, rene og livlige vine, der er sjove at drikke, med fokus på terroir. Maxime håber dog langsomt at kunne udvide porteføljen med mikrocuvéer fra interessante, økologisk dyrkede steder i Beaune og omegn.
Catching Wines hjemtager følgende cuvéer:
Carignan Vin de France: Denne økologiske carignan har en smuk dyb lilla rød farve. Koncentrerede aromaer af røde frugter med strejf af brombær og kirsebær. Frisk og rund med en smuk frugtig finish.
Syrah Vin de France: Maximes økologiske syrah (ikke certificeret) har en smuk dyb lilla rød farve. Her er koncentrerede aromaer af røde frugter med strejf af peber og lakrids. Lidt kraftigere udtryk end de andre vine, med god substans og fine tanniner, men fortsat smidig og frugtig.
Grenache Vin de France: Denne økologiske grenache (ikke certificeret) har fået en let maceration på 6 dage, hvilket gør den til en let og læskende vin på røde frugter og stikkelsbær.
Grenache VINTAGE Vin de France: Vinen kommer fra de samme vinstokke som den klassiske grenache. Eneste forskel er macerationen som her tager 14 dage. En lidt rigere og mere kraftfuld vin.
Chardonnay, Jura, Vin de France: Fra vinstokke plantet i Poligny i begyndelsen af 1990'erne. Direkte pres, derefter 12 timer i temperaturkontrolleret tank. Gærer på druernes naturlige gær i større fade. Omrøring under alkoholgæringen. Lagrer 10 måneder på fransk eg . Lavt svovlindhold. 150 kasser.
Savagnin, "Savabin", Jura, Vin de France: Fra vinstokke plantet i Poligny i begyndelsen af 1990'erne. Direkte pres. Derefter sætter saften sig i temperaturkontrolleret tank i 12 timer. Gærer på druernes naturlige gær i større fade. Omrøring under alkoholgæringen. Lagrer 10 måneder på fransk eg . Lavt svovlindhold. 160 kasser
Pinot Noir Jura Vin de France: Den økologiske pinot noir (ikke certificeret) har en smuk rubinrød farve. Her er koncentrerede aromaer af røde og sorte frugter som brombær og solbær med strejf af krydderi.
Poulsard, "Plouplou", Jura, Vin de France: Poulsard plantet i Poligny i slutningen af 1990'erne. Gæring i hele klaser under kulsyretryk (maceration carbonique) og uden tilsætningsstoffer de første 8 dage. Derefter presses druerne, så der opnås ren most, hvorefter vinen gærer færdig. Det giver en frugtig og energisk vin. Lagrer 6 måneder på fransk eg. En lille smule svovl tilsættes før aftapning. 20 mg/l.
Trousseau, "Roussteau", Jura, Vin de France: Trousseau plantet i Poligny i slutningen af 1990'erne. 15 dages semi-kulsyre-maceration uden tilsætningsstoffer Lagret 6 måneder i fransk eg. Svovl tilsat ved aftapning..20 mg/l. 150 kasser..
Bourgogne Aligoté: Alkoholisk gæring på den naturlige gær i barriques. Lagrer 10 måneder.
Bourgogne Blanc, "Matilda": Økologisk dyrkede vinstokke plantet i Pernand Vergelesse fra slutningen af 1980'erne på kalksten. Direkte pres. Derefter sætter saften sig i temperaturkontrolleret tank i 12 timer. Gærer på druernes naturlige gær i større fade. Omrøring under alkoholgæringen. Lagrer 10 måneder på fransk eg . Lavt svovlindhold.
Macon Peronne: Ren chardonay. Druerne presses ved ankomsten til kælderen. Derefter afkøles mosten til 10/12°C i 12 timer med henblik på kold klaring. Gæringen sker spontant i barrique og vinen lagrer i 10 måneder. inden aftapning
Pinot Noir St. Marie:
Bougogne Rouge:
Bourgogne Haute Côte de Beaune,
Maranges, Côte de Nuit Village,
.