top of page

Domaine Valentin Zusslin

13. generation i spidsen for et anmelderrost og fremadstormende domæne
galerie-zusslin-2018-117-1024x682.jpg

Domaine Valentin Zusslin blev grundlagt i 1691 og drives nu af søskendeparret Marie og Jean-Paul Zusslin, der har stået i spidsen for domænet siden år 2000. Domænet ligger i det sydlige Alsace i Orschwihr, syd for Colmar. Vinene bliver dyrket på skråningerne af Bollenberg, domænets monopolmark Clos Liebenberg (3,5 ha.) samt på Grand Cru Pfingstberg. Der produceres vine fra ni forskellige druer, men  hovedsageligt riesling, gewurztraminer, pinot gris og ikke mindst pinot noir.

 

I 1997 omlagde domænet til biodynamisk vindyrkning og anses for en af pionererne i Alsace. Hovedparten af arbejdet i mark og kælder er manuelt, og i 2012 blev staben udvidet med trækhesten Sesam, som giver en hov (!) med i marken.

 

Alle druer høstes i hånden og gennemgår en yderligere selektion ved ankomsten til kælderen. Klaserne presses langsomt og forsigtigt, ofte over flere timer. Resultatet er en most af meget høj kvalitet. Der gæres ved hjælp af druernes naturlige gær, og vinen modner i store, traditionelle egetræsfade fra Alsace Vogeserne og ligger på bærmen i op til to år.

 

Vinen aftappes efter 12-24 måneders modning. Som resultat af et minutiøst arbejde i mark og kælder, kombinerer Zusslins vine modenhed, koncentration og kompleksitet med renhed, præcision, elegance og mineralitet. Det er vine med stor vitalitet og et stort gemmepotentiale, men de smager også hamrende godt som unge.

De aftappede vine opbevares i en temperaturkontrolleret kælder, indtil de frigives. Nogle vine frigives først efter mange år, og det er derfor muligt at købe modne vine fra domænet.

Domænet producerer følgende vine:

 

Crémant Brut Zero Sans Souffre Ajouté: En blanding af pinot auxerrois, pinot gris og riesling. Modnet 18 måneder. Degorgeret uden tilsætning af sukker.

Crémant Clos Liebenberg: 90% pinot auxerrois og 10% riesling. Vinificeret og modnet separat på fad i 18 måneder og derefter samlet og tappet på flaske til andengæring. Degorgeret 36 måneder senere uden tilsætning af sukker.

Riesling Les Chapelles: Med årgang 2020 har vinen skiftet navn fra "Orschwir" til "Les Chapelles", med henvisning til de tre kapeller på de terroirs, som rieslingdruerne blev plantet på. Parcellerne er præget af sand- og kalksten. Tør og aromatisk riesling. Ingen klaring, let filtrering og lav tilsætning af svovl inden aftapning.

Riesling Bollenberg: Bollenberg er et stort, tørt bakkedrag nord for Orschwihr. Kendt som den tørreste bakke i Frankrig, giver dens geografiske placering ved foden af ​​de to største Vogeser-toppe et enestående mikroklima med solskin, varme temperaturer og meget lidt nedbør. Terroiret består af kalksten, dækket af rødt, jernholdigt ler, som giver en ekspressiv og kraftig riesling med eksotiske og krydrede toner. Vinen er vinificeret som tør og har modnet to år på foudre. Der er tilsat en lav dosis svovl inden aftapning.

Riesling Clos Liebenberg: Familiens monopolmark ligger på toppen af Pfingstberg-bakken og er omgivet af skov mod vest, af tørre stenmure og skov mod nord og af hække mod syd og øst. Der græsser får om vinteren og der er bikuber om sommeren for at understøtte biodynamik og biodiversitet. Rieslingdruerne blev plantet i 1975 og producerer elegante, fine og delikate vine med en mejslet og præcis struktur. Druerne presses i 10 timer efter høst. Minimal intervention. Vinificeres på fad på den naturlige gær og modner på bærmen i minimum et år. Der tilsættes en lille dosis svovl inden aftapning, når årgangen kræver det.

Riesling Neuberg: Fra 30 år gamle vinstokke på en lejet parcel på toppen af den sydøstvendte del af Bollenberg. Vinen har noter af urtearomaer, modne og koncentrerede frugter og en røgfyldt smag fra druernes terroir.

Riesling Grand Cru Pfingstberg: Sydøstlig orientering og jord af kalksten sammensat af marine sedimenter og sandsten fra Vogeserne giver en sprød og sur jord, der tilfører vinen struktur og kompleksitet. 12 timers meget skånsom presning af druerne. Vinifikation på druernes naturlige gær. Modning på fade, ofte mere end to år, til den malolaktiske gæring er færdig.

Pinot Gris Orschwihr Cuvée Jean-Paul: Fra en række forskellige parceller med vinstokke mellem 25 og 55 år.

Pinot Gris Bollenberg: Markens kalkstensundergrund og stedets meget tørre og solrige klima giver nærmest et middelhavsklima til druernes opvækst. Vinificeringen sker på fade for at bevare druens aromatiske rigdom, men vinificeres helt tør. Markens kalksten bringer en ekstra friskhed til at afbalancere denne kraftfulde vin. Røgfyldte aromaer af tørrede frugter.

Gewürtztraminer:  

Gewürtztraminer Bollenberg Vendange Tardive: Bollenbergs “middelhavsklima” samt kalkstens- og lerjord kombinerer det kraftfulde og krydrede med friskhed og syre, som er nødvendig for balancen i de søde vine. Fra et udvalg af klaser ramt af ædel råd. Ca. 70 gram restsukker pr. liter. Fornem balance med et indslag af bitre toner af grapefrugt og appelsinskal.

Pinot Noir Ophrys: Med denne cuvée har domænet ønsket at lave en frisk, frugtdrevet pinot noir, der opfører sig næsten som en hvidvin. Ophrys er navngivet efter en vild orkide som findes på Bollenberg. Cuvéen består af druer fra marken og af frasorterede druer fra domænets topcuvéer, ikke pga. kvaliteten, men pga. manglende rigdom eller koncentration. De hele klaser presses i løbet af natten, langsomt og blidt og gæres som en hvidvin med det naturlige gær i åbne fade. Derefter suppleres med et “andet pres” fra druerne fra de bedste parceller.

Pinot Noir Bollenberg: Fra den østlige del af Bollenberg, der drager fordel af morgensolen og et mediterransk makroklima.

Pinot Noir Bollenberg Harmonie: Harmonie cuvéen er en blanding af Bollenberg Luft og Bollenberg Neuberg og blev produceret frem til og med 2015. Men der er en bevægelse i Alsace mod at definere 1er crus i fremtiden, så Zusslinerne besluttede med 2016 årgangen at starte to enkeltmarksvine op inde i Bollenberg. Vinen har to ugers skindkontakt og modner på 228 liters fade i minimum 15 måneder inden aftapning. Det er en vin, der kræver tålmodighed i mindst ti år inden den viser sit fulde potentiale.

Pinot Noir Bollenberg Neuberg: Fra et øvre plot i den østvendte del af Bollenberg med en rødlig jura kalkstenjord. Neuberg er mørkere i farven end Luft og generelt en mere kompakt vin,

Pinot Noir Bollenberg Luft: Fra den øverste del af den vestvendte del af Bollenberg med en rødlig Jura kalkstenjord. Stor, finesse og blomsteragtige noter.

Chasselas Wolfhag: Wolfhag, bogstaveligt talt "ulvebusk" i Alsace, er et historisk plot ved domænet, plantet med Chasselas. 2018 markerer den første årgang for en aftapning af denne cuvée. Chasselas er ikke særlig udbredt i Alsace og anvendes sjældent som eneste drue. Wolfhag-plottet vender mod øst og ligger ved foden af ​​Clos Liebenberg på relativt drænet sandstensjord. Vinen er aromatisk, let og alsidig, uden den store kompleksitet, men med friskhed og præcision.

Au´rigine "100% Auxerrois": Direkte presning af hele høsten. Vinificering i foudre uden nogen form for tilsætning og med minimale indgreb for at bevare en aromatisk renhed. Modning i over et år på bærmen for fuld aromatisk udvikling.

Domaine Valentin Zusslin - Marie og Jean-Paul Zusslin, Orschwihr
galerie-zusslin-2018-002-1024x682.jpg
galerie-zusslin-2018-150-1024x682.jpg
galerie-zusslin-2018-068-1024x682.jpg
galerie-zusslin-2018-115-1024x682.jpg
galerie-zusslin-2018-116-1024x682.jpg
galerie-zusslin-2018-164-1024x682.jpg
galerie-zusslin-2018-081-1024x682.jpg
galerie-zusslin-2018-024-1024x682.jpg
galerie-zusslin-2018-059-1024x682.jpg
galerie-zusslin-2018-158-1024x682.jpg
bottom of page