Domaine Thibert
Et familiedomæne, der trækker tråde langt tilbage i historien og på tværs af alle appellationer i det sydlige Mâconnais
Historien om Domaine Thibert trækker tråde langt tilbage i historien. Familien har nemlig boet i hjertet af landsbyen Fuissé siden mindst 1668.
Andrée og René Thibert, der begge nedstammet fra en lang række af vinmagere, startede ud med et lille plot i 1967. I 1991 vendte deres søn Christophe tilbage til vingården, og hans søster Sandrine sluttede sig til ham i i 1999. Med afsæt i deres indgående kendskab til regionens vinmarker og den viden og erfaring, der er overbragt mellem generationerne, sætter de et personligt og meget terroir tro aftryk på vinene fra Domaine Thibert.
Familiens marker fordeler sig over flere ekstraordinære terroirs. Christophe og Sandrine sætter en ære i at virkeliggøre markernes kvalitet fuldt ud. Mange af markerne har været i familiens eje i otte generationer. Et særligt kendetegn ved vingården er, at Christophe og Sandrine ejer marker i samtlige appellationerne i det sydlige Mâconnais, hvilket er meget sjældent. Dvs. Saint-Véran, de tre "Pouilly'er" i Fuissé, Loché og Vinzelles, de tre Mâcon-landsbyer Fuissé, Prissé og Verzé.
Parret bruger kun druer, de selv har dyrket. En naturlig følge af at være arvtagere til en familieejendom. Men det tvinger også af og til parret til træffe nogle svære valg, når vind og vejr driller, men som på længere sigt er afgørende for at sikre bæredygtigheden af deres vinmarker.
Parrets mål er at kombinere det bedste fra traditionel og moderne praksis. Markerne bearbejdes ud fra ”lutte raisonnée”, og tilpasses de klimatiske forhold.
Christophes præcise og kontinuerlige tænkning afspejles i vinene, der har en høj grad af stabilitet og et umisgenkendeligt aftryk af Thiberts filosofi: Renhed, elegance og friskhed, og lagringsværdige.
Catching Wines hjemtager følgende vine:
Macon Fuissé, Bois de la Croix: Vinstokken står hovedsageligt på jordbund af vulkan, sandsten og ler med enkelte områder dækket af kalkholdigt grus. Vinifikationen strækker sig over 10 til 18 måneder, 10% vinificeres på fad og 90% på stål. Der filtreres let ved aftapning.
Saint Véran: Vinstokkene står på en blanding af forskellige terroirs, primært ler, magnesium og kalksten lidt længere nede. 30% vinificeres på fad og 70% i rustfrit stål over en en samlet periode på 9 til 11 måneder. Ingen filtrering.
Pouilly Fuissé, Heritage: Blanding af flere plots med høj soleksponering. Jordbunden er hovedsageligt sandsten, granit og skifer. 70% lagrer på fad og 30% på stål i 10 måneder. Der filtreres let ved aftapning.
Pouilly Loché, En Chantone: Fra marker omkring byen Loché. Vinstokkene står på aflejret lerholdig jord og ler. Vinificeres over en periode på 18 til 22 måneder, med lagring på eg i 11 måneder. Resten af tiden på rustfrit stål. Let eller ingen filtrering ved aftapning.
Pouilly Vinzelles, Les Longeays: Vinstokke fra Vinzelles. Halvdelen af jordbunden er leret jord på hård kalksten fra juratiden. Resten er sammensat af moderat dyb neutral lerjord. Vinificeres i 18-22 måneder, 11 måneder på fad og resten af tiden på stål. Let eller ingen filtrering ved aftapning.
Pouilly Fuissé, Les Cras: Denne cuvée er en blanding af tre nabogrunde: "Vers Cras", "Vivarais" og "Clos Gaillard". Stokkene står på mørkebrun jord af fin, hård hvid-beige kalksten, nogle gange kalkholdig (jura). Terroiret er tyndt og meget stenet. Meget flintet vin. Vinificeres i 18 til 22 måneder. Mosten lagrer 11 måneder på fad og resten af tiden på stål. Ingen eller let filtrering ved aftapning.