Domaine Sigaut
Graciøs elegance i nogle af Chambolle-Musignys fineste vine...
Dette lille domæne, som ligger i udkanten af Chambolle Musigny, ejer nogle af de bedste 1er Cru parceller i Chambolle-Musigny. Hervé Sigaut overtog domænet fra sin far i 1977 og møder sin kommende kone, Anne i forbindelse med høsten på domænet i 1984. Sammen gennemfører de omfattende ændringer i markarbejdet og arbejdet i kælderen.
Selv om de har samarbejdet om alle aspekter af produktionen, har Anne været lidt mere i marken og Hervé lidt mere i kælderen. I 2008 trak Hervé sig mere tilbage og overlod tøjlerne til Anne, men er dog fortsat aktivt involveret i arbejdet. De er et ydmygt og venligt par, som brænder for deres passion uden at gøre et stort væsen ud af sig. Og da de samtidig ikke har nogen Grand Cru besiddelser, er de forblevet lidt under radaren.
Produktionen er økologisk, der arbejdes omhyggeligt i vinmarken hele sæsonen, der pløjes med hest på mange af parcellerne og al brug af kemi er ophørt for mere end 10 år siden. Der gennemføres omhyggelig kontrol med udbyttet og høstes grønt, når der er behov. Kort sagt: Anne ønsker at opnå perfektion og balance i sine vine, og det kræver en stor indsats i marken.
I 2003 blev der foretaget store investeringer i kælderen med indkøb af temperaturstyrede ståltanke, vibrerende sorteringsborde mv. og en indretning, som gjorde det muligt at udføre kælderarbejdet ved hjælp af tyngdekraften. Alt sammen med henblik på bedst muligt at understøtte vinenes autenticitet og terroir.
Der håndhøstes og sorteres både i vinmarken og kælderen. Gæringen sker ved hjælp af naturgær. Efter tre uger på stål hældes vinen på fade, heraf 10-33% ny eg, afhængigt af cuvéen. Vinene tilbringer 15-16 måneder på fad, inden de ved hjælp af tyngedekraften hældes på tank et par måneder før aftapning. Vinene hverken klares eller filtreres.
Resultatet er klassiske, delikate og elegante vine med fornem balance og et klart fingeraftryk fra deres terroir. Vinene har godt af 3-5 år på flaske, inden de for alvor folder sig ud.
Domænet producerer følgende vine:
Bourgogne Rouge: Fra marker omkring Chambolle. Har tidligere været solgt til familie og venner, men familien synes nu, at produktion og kvalitet er på plads til at frigive den til salg fra årgang 2017
Chambolle-Musigny village: Fra fire forskellige parceller, hvor vinstokkene er 35 år i gennemsnit.
Chambolle-Musigny Derrière le Four: Fra bjergsiden af dalens udløb. Primært sand og ler, 45 år gamle stokke.
Chambolle-Musigny Les Bussières: Fra den nordlige del af appellationen under 1er Cru Sentiers. 60 år gamle stokke.
Chambolle-Musigny 1er cru Les Groseilles: 25 år gamle stokke plantet i jord sammensat af småsten og laksefarvet ler og kalksten. Nederste del af bjergskråningen.
Chambolle-Musigny 1er cru Les Fuées: Fra tre parceller, hvoraf de to grænser op til Bonnes-Mares. God eksponering og gode modningsbetingelser. 35 år gamle stokke
Chambolle-Musigny 1er cru Les Chatelots: Fra hjertet af appellationen på skråning ned mod dalen. Mager kalkstensjord fuld af mineraler. Den mest typiske Chambolle-Musigny hos Sigaut. 45 år gamle stokke
Chambolle-Musigny 1er cru Les Noirots: En af de bedste 1er Cru marker i appellationen. 40 år gamle stokke i sydvendt eksponering på jord af kompakte kalksten.
Chambolle-Musigny 1er cru Les Sentiers: Fra lerjord med kalksten fra forskellige geologiske epoker lige under Bonnes-Mares. Côte de Nuits i miniature. 70 år gamle stokke
Morey-Saint-Denis 1er cru Les Charrières: Blid skråning med meget jord beliggende under Clos de la Roche Grand Cru. 65 og 25 år gamle stokke.
Morey-Saint-Denis 1er cru Les Millandes: Måske den fineste 1er Cru i Morey-Saint-Denis, beliggende tæt på landsbyen. 40 år gamle stokke.
Puligny-Montrachet Les Enseignères: Parcel købt i 1994 med placering lige under Bâtard-Montrachet og Bienvenues-Bâtard-Montrachet. 65 år gamle stokke.