Domaine du Pegau
Siden 1987 har far og datter sammen skabt et af de bedste vinhuse i Châteauneuf-du-Pape.
Traditionelle vine i ordets bedste forstand.
Châteauneuf-du-Pape er også kendt som vinen med de 13 druesorter. Domaine du Pegau bruger alle 13 sorter (hvide og røde) i deres røde vine, hvilket efterhånden er en sjældenhed.
Navnet Pegau (gammelt provencalsk ord for antik vinkande) blev skabt i 1987, da Laurence Feraud efter afsluttede vinstudier vendte hjem for at hjælpe sin far Paul på familiens ejendom. Ejendommen havde været i familiens eje i flere generationer, og Paul Feraud havde siden 1986 selv aftappet vine under navnet Domaine Feraud.
Sammen har far og datter gjort ejendommen på 22 ha. til en af de førende i Châteauneuf-du-Pape. 19,5 ha bruges til rødvinsdruer, mens 1½ ha. mark er forbeholdt dyrkning af hvidvinsdruer. Alt drives efter organiske principper. Vinmarkerne fordeler sig på 11 forskellige parceller i de bedste områder i den centrale del af appellationen, bl.a. la Crau, le Grand Pierre og Montpertuis. Det betyder et vekslende terroir af klipper, sten, ler, kalksten og sand. En stor del af vinstokkene er gamle. De ældste vinstokke blev plantet tilbage i 1902.
Familien er entusiastiske fortalere for traditionel vinfremstilling. Efter at druerne er håndplukket og omhyggeligt sorteret i marken, på traktorladet og sorteringsbordet, presses de skånsomt og gærer på hele klaser i store cementbeholdere. Der er ingen tilsætning af gær, og der er ingen temperaturkontrol. Efter gæringen lagrer de røde vine fra 18 måneder og opefter på gamle fade af forskellig størrelse. Der fremstilles i alt omkring 6500 kasser vin om året.
Resultatet er rustikke, runde, rige og kraftfulde vine med stor finesse og elegance, der efter noget tid udvikler mere kompleksitet og krydrede noter.
Domænet producerer følgende vine:
Châteauneuf-du-Pape ”Cuvée Réservée”: 80% Grenache, 6% Syrah, 4% Mourvedre og 10% andre druer. Ingen afstilkning. Lagres 2 år på gamle foudres.
Châteauneuf-du-Pape ”Cuvée Laurence”: I princippet samme blanding som Reservée. En selection fra fadene, der lagrer 36-48 mdr.
Châteauneuf-du-Pape ”Cuvée da Capo”: Fra de ældste vinstokke på La Crau, Escondudes og Montpertuis. 70% Grenache, 7% Syrah, 3% Mourvèdre og 20% andre druer. Lagres på gamle fade i forskellige størrelser i 24-27 mdr.
Châteauneuf-du-Pape Blanc “Cuvée Reservée”: 60% Clairette, 20% Grenache Blanc, 10% Roussane, 10% Bourboulenc på stål. Der tilsættes lidt gær og gæringen er temperaturkontrolleret ved 16 grader. Vinen modner på stål i 4 måneder. Ingen malolaktisk gæring.
Châteauneuf-du-Pape Blanc ”Cuvée A Tempo”: Denne cuvée så dagens lys i 2014. Lige dele Clairette, Grenache Blanc, Roussanne fra ler, sand og sten. 1/3 vinificeret og lagret på barriques. Temperaturkontrolleret gæring over 3 uger med lille tilsætning af gær. Ingen malolaktisk gæring.