Champagne Ulysse Collin
Balanceret, ægte, præcis og
terroir-præget champagne.
Champagne Ulysse Collin - Olivier Collin, Congy
“Olivier Collin continues to produce some of the most brilliant and compelling wines in contemporary Champagne”, William Kelley, Wine Advocate, August 2022
Olivier Collin bliver ofte skildret som en Champagne newcomer. Men selv om domænets ”genfødsel” kun går et par årtier tilbage, har familien ejet vinmarker i Congy i generationer tilbage til 1812. I slutningen af 1990’erne begyndte Olivier Collin at overveje at overtage familiens vinmarker. Men det var ikke ligetil at opsige kontrakten med en stor négociant. Collin studerede jura og tog en toårig uddannelse i vindyrkning og ønologi som led i forberedelsen på at overtage familiens vinmarker. I 2001 arbejdede han et par måneder for Anselme Selosse i Avize som stagiaire. Med tiden fik Olivier forhandlet frigivelsen af omkring 8,7 hektar af sin families marker. Og i 2004 begyndte han at producere sin egen vin.
Collins første skridt var at købe en traktor og pløje jorden. Levende jorde, mener han, er en forudsætning for terroir-udtryk, og fra start har han stræbt efter at producere terroir-drevne vine. Kemisk gødning og herbicider blev erstattet med organisk kompost og møjsommelig bearbejdning af jorden, og Olivier har fra dag 1 haft fokus på at producere enkeltmarksvine og lade terroiret tale med inspiration fra Bourgogne.
Der hersker ingen tvivl om, at Olivier har øje for trends og tendenser i Bourgogne. Streng selektion, udtalt anvendelse af træfade og fokus på at lade det enkelte terroir afspejle sig tydeligt i slutproduktet. Collin har fra begyndelsen gæret sine vine på brugte Bourgogne-fade, men hans teknikker har udviklet sig. Reservevine kom ind i ligningen i 2009, og i dag supplerer et stadigt stigende udvalg af store egetræsfoudres de mindre 225-liters fade til opbevaring. Samtidig begyndte Collin at fylde sine vins clairs op under modningen for at eliminere enkelte oxidative kvaliteter, der karakteriserede nogle af de tidlige vine, og som antydede analogier mellem hans stil og Selosses. Doseringen er også blevet lidt mere rundhåndet end tidligere, men ligger fortsat under tre gram pr. liter. Et hovedfokus hos Collin er at opbygge lagre af reservevin og forlænge tiden, cuvéerne lagrer før degorgering. I dag lagrer alle cuvéerne minimum 48 måneder før degorgering.
Olivier producerer følgende cuvéer:
”Les Maillons” – 100% pinot noir fra enkeltmarken Maillons i Barbonne-Fayel i Côte des Sézanne. Marken er på 6 ha og Collin ejer 2,5 ha. De østvendte pinot noir stokke er plantet i 1971 i en sjælden jordbund med blødt ler, kvarts og flint, som sammen med fadlagring giver en kompleks Champagne. Overdådig.
”Les Maillons Extra Brut Rose de Saignée” – Rosé. Fra samme mark som den hvide Maillons. 100% pinot noir lavet på den traditionelle og mere besværlige metode "rosé de saignée", hvor man lader drueskallerne blive i vinen for at farve den.
”Les Pierrières” – Les Pierrières er en monopolmark på 1,2 ha. i Vert-Toulon, som er naboby til Collin's hjemby Congy. Chardonnay vinstokkene på det sydøstvendte plot er i gennemsnit 40 år. Samme jordbundsforhold og vinifikation som Maillons. Afstilkede druer, langsom spontangæring primært i brugte bourgognefade. Præcis og lineær.
”Les Roises” er en 0,62 ha. monopolmark i Collins hjemby Congy. 65 år gamle stokke, 100% chardonnay, fuld sydvendt eksposition. Blød ler- og muldjord over kalksten. Minimum 60 måneder på flaske inden degorgering.
”Les Enfers” er et 0,62 ha. plot som er nabo til les Roises marken. Vinstokkene er østvendte med samme jordbundsforhold som les Roises. 100% chardonnay. Rig og harmonisk. Minimum 60 måneder på flaske inden degorgering.
"Le Jardin d'Ulysse" kommer fra et 1,55 ha. plot med gamle vinstokke beplantet med alle tre sorter (pinot noir, pinot meunier og chardonnay) beliggende i Congy. Ekspositionen er en blanding af nordlig og sydlig og jordbundsforholdet svarer til Les Roises. Vinen har ligget på flaske i 60 måneder inden degorgering.
Vinene er meget efterspurgte og derfor limiterede, men kan findes på Danmarks bedste restauranter. Kontakt os gerne ift. mulighederne for en allokation.