Champagne Frédéric Savart
Når Champagne rimer på Bourgogne...
Dette Champagne-hus blev stiftet efter Anden Verdenskrig af René Savart i Écueil. Produktionen blev i første omgang tilegnet eget forbrug. Daniel, sønnen af René, overtog så i 1970´erne, hvor han lod familie-navnet være en del af firma-navnet: Champagne Daniel Savart. Ejendommen voksede i løbet af 1980´erne til de 4 hektarer, der er nu under produktion. Sønnen Frédéric startede med at arbejde sammen med sin far i løbet af 1990´erne for så gradvist at overtage hele produktionsansvaret i starten af det næste årtusinde. Først efter 2005 blev Frédéric fuldt ansvarlig for hele processen og begyndte at ændre ved og sætte sit personlige præg på vinene.
Champagne Frédéric Savart ligger i Écueil; en lille landsby i den nordlige del af Montagne de Reims, der befinder sig få kilometer syd for byen Reims. Frederic dyrker 3 hektarer med pinot noir og 1 hektar med chardonnay. Ejendommens vinmarker er spredt over hele nærområdet på over 50 små parceller. Pinot noir er oftest fra Eceuil, hvor mikroklimaet og jordbundsforhold passer eminent til perfekt modning af denne drue-type. Chardonnay´en kommer derimod fra Villers-aux-Noeuds, 3-4 kilometer øst for Eceuil. Her er Frédéric så heldig at have en hel parcel på ca. 1 hektar. Parcellen hedder "Le Mont Benoit". Alderen på vinstokkene ligger forholdsvist højt for vinstokke i Champagne. Frédéric forklarer, at ældre vinstokke, hård beskæring i foråret samt en meget fokuseret sortering af druerne ved høsten, medfører, at man får koncentrerede, præcise og balancerede vine. I kælderen finder man et batteri af fadtyper og tanke – forskellige størrelser, oprindelse, alder, og alt dette giver Frédéric mulighed for at finde sin egen stil. Tillige overvejer han hvert år, hvordan hver parcel bliver vinificeret.
Frédéric beskriver sin tilgang til produktion således:
"Vi har til hensigt at bevare det renest mulige udtryk af naturen. Vores filosofi kan sammenfattes i en enkelt sætning: "Den bedste vin lavet ved hjælp af de bedste druer."
I vinmarkerne prioriterer vi håndarbejde og forebyggende metoder. Vores mål er ikke at udrydde sygdomme, men at bevare, hjælpe eller genetablere et livligt og varieret økosystem.
Derfor er vores vision i vinfremstillingen og modningen af vine i vores kældre ikke at forme vine efter vores ønsker, men at fastholde og beskytte den unikke skabelse fra vores skrøbelige "Moder Natur". På den måde har vi mulighed for at finde og udtrykke alle aspekter, alle forskelle og dermed alle mulige finesser af vores appellation."
Champagne Frédéric Savart - Frédéric Savart, Ecueil
Frederic producerer følgende cuvéer:
"L´Année - årgangschampagne" - 60% pinot noir og 40% chardonnay. Dosage ca. 3 gram pr. liter. Ca. 2.000 flasker.
"Expression Rosé - årgangschampagne" - 100% pinot noir, fra lieux dits: Ailys, Chaillots derriere Moutier og Gillys. Ingen dosage. Ca. 1.000 flasker.
"Le Mont Benoît" - årgangschampagne: 95% pinot noir og 5% chardonnay Dossage ca. 3 gram/liter.
"Le Mont des Chrétiens": 100% chardonnay. Dossage ca. 3 gram/liter.
"L´Accomplie" - 70% pinot noir og 30% chardonnay. Dosage 4 gram pr. liter. Ca. 8.000 flasker.
"Les Noues": Druerne til denne vin plejede at indgå i Ouverture, men er nu en ny cuvée. 100 % pinot noir. Ca. 1.500 flasker
"Expression Nature - årgangschampagne" - 100% pinot noir, fra lieux dits: Ailys, Chaillots derriere Moutier og Gillys. Ekstremt gamle stokke. Ingen dosage. Ca. 1.000 flasker.
"L´Ouverture" - 100% pinot noir. Dosage 4 gram pr. liter. Ca. 20.000 flasker.
"Bulle de Rosé" – 70% pinot noir og 22% chardonnay og 8 % pinot noir som rødvin. Dosage ca. 6 gram pr. liter. Ca. 5.000 flasker.